Vad är hantverk?

Vad är egentligen hantverk? Vad tänker du på när du hör ordet? Kanske är det träslöjd, stickning, sömnad, vävning, att fläta korgar, att göra skulpturer eller något helt annat. Vad du än tänker på så har du rätt. När en person skapar en ny sak ur ett material så kan man kalla det hantverk. Idag är hantverkstrenden dessutom stor, hantverkstraditioner med gamla anor tas upp och dammas av, ibland blir slutresultatet dessutom en ny, moderniserad variant av ursprungsföremålet. Här under kommer du att få läsa om lite olika typer som återigen blivit populära.

Hantverk kan vara en avkoppling i vår stressiga värld

Hantverk i textil

Förr i tiden var textilhantverk livsnödvändigt. Man behövde helt enkelt sticka en tröja eller sy en klänning för att ha något att sätta på sig. Idag köper vi de flesta av våra kläder i butiker istället för att göra dem själva. Att textilhantverk var nödvändigt betyder dock inte att det inte var ett nöje. Titta till exempel på gamla, vackra broderier och avancerade virkningar. Man kan nästan skämtsamt säga att dessa hantverk var dåtidens mobilspel, något att sysselsätta händerna med helt enkelt.

Idag tar vi oss an textila hantverk på ett annat sätt. Det är inget vi måste göra men något vi gärna sysselsätter oss med. Exempel på hantverkstraditioner som återigen är riktigt populära är virkning, stickning, sömnad och broderier. Har du till exempel någon gång sett en lyktstolpe med en halsduk eller ett elskåp med en tröja? I så fall är det ett exempel på en modernisering av hantverket och så kallad stickad graffiti. För utom stick-graffiti gör vi ju också än idag saker som vi använder, vi syr kläder, stickar tröjor och broderar kuddar, men mer som avkoppling.

Hantverk i hårda material

Det pågår förövrigt inte bara textilt hantverk ute i stugorna. Andra sätt att skapa nya föremål på har också blivit populära, till exempel att snickra, fläta korgar eller smida i silver. Idag finns det möjlighet att gå kurser på många studieförbund för att lära sig dessa gamla hantverkstraditioner. Känner du dig nyfiken så är ett hett tips att kolla vad de studieförbund som finns i närheten av dig har att erbjuda på hantverksfronten. Kanske kommer du sedan att komma därifrån som fullfjädrad smed eller möbelsnickare?

Fördelen med att arbeta i hårda material är att du kan göra bruksföremål som du kan använda länge. Tänk att till exempel lägga vantarna i en egenflätad korg i hallen, att ta en frukt ur ett trä-tråg du själv har karvat eller att bära ett egen-smitt silversmycke runt halsen. Det är något alldeles speciellt. Många av dessa hantverk är dessutom billiga att ägna sig åt. Ibland kan du till och med hitta alldeles gratis naturmaterial, annars kostar inte ett par brädlappar på brädgården speciellt mycket heller.

Ett sätt att slappna av

Att handarbeta idag är så populärt återigen beror på många saker. Dels finns det en så stor mångfald att ägna sig åt vilket garanterar att du hittar något som du gillar oavsett vem du är. Dessutom ger det oss också en stunds avslappning i den stressiga värld vi idag lever i. Ibland är det helt enkelt skönt att lägga ifrån sig mobilen och ägna sig åt handarbete. För det är verkligen det som är essensen i hantverk, att skapa något och samtidigt få avkoppling.