Konst i Uppsala

Uppsala är en stad som har spelat en stor roll i Sveriges historia genom att bevara både historia och konst. Du kan hitta offentlig konst och även besöka Kulturnatten som är ett stort evenemang med över 175 000 besökare varje år. Evenemanget ger dig konst och kultur på omkring 200 platser runt om i staden under ett dygn. Gör även ett besök på Uppsala slott där du kan bevittna historisk konst och få information om vad slottet haft för betydelse för Sverige. Upplev både historia och konst från både Sverige och övriga världen.

Uppsala kommun bjuder på Kulturnatten

I Uppsala kan du hitta offentlig konst som kommunen har ansvar för. Denna konst brukar finnas i offentliga byggnader i samband med events och olika byggprojekt. Kommunen väljer även den konst som finns i skolor, äldreboenden och förskolor. Utställningar förekommer på Offkonsten! c/o Teatergalleriet där det berättas om arbetet med den offentliga konsten. Den intresserade och arbetande konstnären som vill vara med och påverka konst i offentligheten kan registrera sig i Konstnärsbanken. Från detta register hämtas sedan konst för att användas i allmänna utrymmen.

Uppsala är staden för konst och historia

Den som vill vara med i Konstnärsbanken behöver skicka in sin portfolio och referensbilder innan man godkänns. Det finns dock bara ett begränsat antal platser för konst i databanken. Uppsalas största kulturevenemang är Kulturnatten där besökare under ett dygn får uppleva förstklassig konst och olika aktiviteter runt om i Uppsala. Den första Kulturnatten genomfördes år 1989 och evenemanget arrangeras sedan dess av Kulturnämnden som vill att staden ska upplysa invånarna om konst och kulturlivet. 200 platser runt om i staden ställer ut konst och besöksantalet på över 175 000 besökare varje år visar att evenemanget är väldigt uppskattat.

Upplev historia och konst

Uppsala konstmuseum är också ett måste för den konstnärligt intresserade där man kan hitta olika typer av konst, både nationell och internationell. Det arrangeras även utställningar, familjeevenemang och skolarrangemang. Konsten som finns på museet har samlats genom olika gåvor, donationer och även via inköp. Öppettider för museet är varierande från klockan tolv på dagen till antingen fyra, sex eller åtta på kvällen beroende på vilken dag du väljer att gå. Caféet i museet är även öppet från tisdag till söndag och där kan du avnjuta en god fika mellan konstvandringarna.

Museet är beläget i spännande Uppsala slott som byggdes av Gustav Vasa år 1549 och slottet har spelat en stor roll i Sveriges historia. Sturemorden 1567, Sveriges deltagande i 30-åriga kriget och Kristinas tronavsägelse är några av händelserna med anknytning till slottet. Det har även brunnit ner en gång. För att få en glimt av slottets konst kan du delta i museets konst- och arkitekturhistoriska visningar som sker året runt. Detta ger en inblick i den historiska konsten och även slottets anrika bakgrund.

Uppsala är staden för konst

Uppsala är staden för konst och historia. Här hittar du bland annat ett vackert konstmuseum som erbjuder historiska vandringar genom slottet det är beläget i. Inte bara kan du ta del av svensk historisk konst utan även internationell konst. Besök Kulturnatten som har 175 000 besökare varje år och upplev konst och kultur på 200 platser runt om i staden under ett dygn. Håll även utkik efter platser där offentlig konst exponeras på exempelvis byggnader och byggplatser för att liva upp staden.