Konst i Örebro

Bor du i Örebro eller har alltid velat besöka den staden? Det kanske inte är den första platsen man tänker på när man vill se konst eller besöka kulturella tillställningar. Men faktum är att Örebro faktiskt en stad som är mån om sitt kulturliv och satsar på att främja konst inom alla områden. Här kan du få ditt lystmäte både om du är sugen på att lyssna på riktigt bra musik eller om du vill njuta av vackra målningar och läcker arkitektur. Vilken konstform är du mest intresserad av att utforska närmare?

Örebro för alla sinnen

Det som Örebro kanske är mest känt för inom konstnärliga yttringar är att Svenska kammarorkestern har sina konserter här. Det är en klassiskt inriktad orkester. De har uppemot 40 professionella musiker som arbetar heltid med att framföra avancerade stycken från exempelvis Schubert och Schumann. Orkestern åker regelbundet på världsomspännande turnéer men det är alltså i den lilla staden i Närke som orkestern har sitt säte. Då och då spelar de på konserthuset i staden så om du vill ha lite örongodis bör du köpa en biljett.

I Örebro finns det något för alla och om du föredrar att gå i sakta mak på museum och titta på gamla målningar har du kommit rätt. Det finns ovanligt många konsthallar att besöka för att vara en stad med bara 100 000 medborgare. Man kan förstå att Örebroarna är ett kreativt och konstnärligt folk. Förutom kända Galleri Nord, den allmänna konsthallen och Konstfrämjandet finns det även en utomhusutställning som sträcker sig längs ån. Leta dig fram till Lilla Å-promenaden så får du se med egna ögon.

Örebro visar upp skulpturer

Konst för själen

När det gäller konst är många eniga, det är på vissa sätt obegripligt men kan samtidigt vara välgörande. De konstverk du ser är lämnade till dig för att tolka fritt, det finns inget rätt eller fel när det handlar om konst. I Örebro vill man dels visa äldre konstverk inom musik, måleri och skulptur men man är också mån om att lyfta fram nya lovande förmågor. Den populära konstbiennalen OpenART äger rum varje år, där kan du se konstnärliga installationer från hela världen.

Konsten är väl integrerad i Örebros vardagsliv, det går nästan inte att undvika den även om man skulle vilja. Bara genom att vistas i Örebro centrum så kan du få en dos av konst, det är nämligen där OpenART äger rum varje år sedan 2008. Konsten finns också överallt runtom i staden i form av arkitekturen. Slottet i staden är framhållet som ett av de mest välbevarade renässansslotten i Sverige och till och med i Europa. Vackert belägen vid Svartån tornar det upp sig som en stolthet i staden.

Örebro för alla

Ska du besöka Örebro och vill se riktigt fin konst? I den staden kommer du få allt dina sinnen behöver! Dels kan du lyssna på klassisk musik från Svenska kammarorkestern som har sitt säte i staden eller se de många konsthallarna som inhyser gamla målningar och skulpturer. Det är roligt att njuta av äldre konst men om du har siktet inställt på något yngre kan du ta dig till centrum och vila blicken på OpenART, som samlar lovande skulpturer från hela världen.